Асоциация на завършилите МГИМО

 

 
Рейтинг: 3.00
(152)
Новини
Цели
Дарители
Фото галерия


Контакт Връзки

Новини / Архив

05 Декември 06, 19:00
Среща на МГИМОвците, 05.12.2006

Московският институт за международни отношения стана на 62 години. Този най-престижен руски ВУЗ ненапразно наричат “руски Харвард”. За последните 50 години института са завършили повече от 5 000 чужденци, сред които над 670 българи.  

Българските МГИМОвци създадоха през 1995 г. своя Асоциация на завършилите МГИМО, първата асоциация на випускници на ВУЗа извън Русия.  

По покана на АЗ МГИМО в България гостува проректорът на ВУЗа проф. Валерий Павлович Воробьов. Той проведе среща с главния секретар на МВнР (МГИМОвец) Иван Христов. Проф. Воробьов и директорът на Дипломатическия институт проф. Милан Миланов подписаха договор за сътрудничество между двата института. Гостът посети УНСС, като се срещна с ръководството на университета и на Факултета по международна икономика и политика за обсъждане на договора за сътрудничество, сключен със съдействието на АЗ МГИМО. 

Вечерта на 5 декември в РКИЦ се състоя среща на МГИМОвците в България с проректора проф. Воробьов. Тя бе открита с изпълнение на химна на МГИМО, автор на който е Сергей Лавров, випускник на МГИМО и министър на външните работи на Русия.  

С приветствено слово към събралите се МГИМОвци се обърна посланикът на Русия в България Анатолий Потапов, бивш проректор на този най-престижен руски ВУЗ.

Председателят на АЗ МГИМО д-р Красин Химирски изнесе кратка информация за дейността на Асоциацията през 2006 г. Той отбеляза, че Ассоциацията е станала съорганизатор на форум в София на тема “Руско-българският икономически диалог: състояние и перспективи”. Проведени са срещи с торгпреда на Русия в България и с чуждестранни посланици – на Беларус, Унгария, Монголия. Подчерта, че “за поддръжка и съществен принос за развитието на асоциацията на випускниците и на МГИМО (университет)” до Управителния съвет на АЗ МГИМО е изпратено благодарствено писмо от ректора член-кореспондент на РАН проф. А. В. Торкунов.

Проф. Воробьов връчи юбилейния медал на МГИМО (У) “За заслуги” на изтъкнати МГИМОвци:

- Римма Стоянова – първата випускница (от 1951) сред гражданите на България;

- Румен Сербезов – бивш министър и посланик в Япония, управител на „Токуда болница” и надзорник на “Токуда банк” (випускник от 1963);

- Светла Попова – бивш посланик в Норвегия и Дания (випускница от 1963).  

Юбилейни медали бяха връчени и на чуждестранни випускници на МГИМО, намиращи се на дипломатическа работа в България: посланика на Румъния Михаил Росиану и посланик Удвал Лувсанжамц,  съветник в Посолството на Монголия.  

Вечерта завърши с концерт с участието на танцова формация на Нешка Робева, естрадния певец Паскал, изпълнителката на руски романси Агрипина, балерината Вихра Маджарова, пианистката Калина Диханова, младата оперна певица Петра Стефанова, хор “Тедеус Адорамус” и др. 

След концерта се състоя коктейл в ресторант “Нов стандарт”.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0689