Асоциация на завършилите МГИМО

 

 
Рейтинг: 3.00
(152)
Новини
Цели
Дарители
Фото галерия


Контакт Връзки

Новини / Архив

10 Октомври 06, 10:01
Ден на МГИМО(У), честване в Москва
с участието на Красин Химирски

ДЕН НА МГИМО В МОСКВА

На 10 октомври 2006 г. МГИМО отбеляза тържествено своята 62 годишнина. Вечерта на същия ден в празнично украсената Конференц-зала на МГИМО се състоя тържество, организирано от ректората съвместно с руската Асоциация на випускниците. В качеството на почетен гост на тържеството бе поканен председателят на АЗ МГИМО Красин Химирски, който прочете приветствието от заместник министър-председателя и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Слова произнесоха ректорът проф. Анатолий Торкунов, първият заместник-министър на външните работи на Руската федерация Андрей Денисов и президентът на Асоциацията на випускниците Юлий Воронцов. Те изтъкнаха ролята на онези, които са изиграли важна роля за запазване традициите на МГИМО и са изградили Асоциацията на випускниците: извънредните и пълномощни посланици Андрей Степанов, Ростислав Сергеев, почетните професори Надежда Степанова и Абдулхан Ахтамзян (заслужил деятел на науката), вице-президента на Радио-телевизионната компания “Проф-медия” Юрий Костин и генералния директор на компания “Атта концерт” А. Горний.

В центъра на вниманието бе випуск 1956, който отбеляза своята 50-та годишнина от завършването на института. От името на випускниците от 1956 г. А. Сизоненко предаде символичната щафета на първокурсника Сергей Томисонц.

Випускници на МГИМО представиха свои произведения: Андрей Степанов, бивши ректор на МГИМО (1990-1992) - книгата “Руснаци и швейцарци. Записки на дипломата” Юрий Костин - книгата “Два живота на моето поколение” проф. А. Зубов – каталог на випускниците на МГИМО от 1973-1975; Красин Химирски – сборник със стихове на руски език „Корзина со сверчками" (“Кошница с щурци”).

К. Химирски връчи на ректора книгата “История на дипломатическите отношения на България” от Мария Матеева. На председателя на АЗ МГИМО бе връчено благодарствено писмо – за подкрепа и съществен принос за развитие на първата зад граница Асоциация на випускниците на МГИМО.

За първи път бяха присъдени отличията на Асоциацията на випускниците на МГИМО, както следва: за преподавател на годината – на Олга Лебедева, старши преподавател от катедрата по дипломация; за изследовател на годината – на доц. Михаил Миронюк от катедрата на сравнителна политология; за журналист на годината – на международния наблюдател на в-к “Комерсант” Михаил Зигар, випускник 2003 г.; за дипломат на годината – на колектива млади дипломати, осигурили провеждането на срещата на високо ниво “Голямата осморка” в Санкт Петербург; за мениджер на годината – на генералния директор на ФГПУ “Мълния” Матвей Королев, випускник 1994 г.; за бизнесмен на годината – на основателя на компанията “E-xecutive” Юрий Борзов – випускник 1983 г.; за пробив на годината – на проф. Владимир Медински, випускник 1992 г.

Тържествената вечер завърши с богат концерт с участието на студентите от Музикалната катедра на МГИМО и поп-звездата Варвара. Във фоайето бяха разположени информационни стендове, сред които и изложба за дейността на АЗ МГИМО и гостуването в България на ректора проф. Анатолий Торкунов, проректорите проф. Андрей Загорски и проф. Валери Воробьов, декана Владимир Шишкин, проф. Владимир Глаголев, преподавателя-българист Мария Смирнова и участниците в студентските научни конференции.

На тържеството бяха представени също новият брой на в-к “Международник” и новите МГИМОвски списания “Major” и МГИМО-finished”. Колекцията на Музея на МГИМО бе обогатена с часовник, върху чийто циферблат има пирография с образа на храм-паметника от гр. Шипка.

На уебсайта (на адрес www.alumni.mgimo.ru) на руската Ассоциация выпускников МГИМО е публикуван нейният първи международен информационен бюлетин, както и интересна информация за випускниците, асоциацията и университета.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0863