Асоциация на завършилите МГИМО

 

 
Рейтинг: 3.00
(152)
Новини
Цели
Дарители
Фото галерия


Контакт Връзки

Новини / Архив

16 Октомври 03, 13:52
60 години Факултет МО
Честване в Москва, октомври 2003

Честване:
60 години Факултет по международни отношения

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на завършилите МГИМО Красин Химирски и членът на УС Елко Цеков посетиха Москва и участваха в тържествата по случай 60-годишния юбилей на Факултета по международни отношения на МГИМО.
На 14 октомври бе проведено тържествено заседание на Академичния съвет на МГИМО (университет), на което бяха поканени и чуждестранни гости – от Чехия, Словакия и България. Заседанието се ръководеше от ректора на МГИМО (У) Анатолий Васильевич Торкунов, отскоро избран за член-кореспондент на Руската академия на науките. Направена бе равносметка на постигнатото от Факултета МО, основан наскоро след Курската битка през 1943 г. като 13-ти факултет на Московския държавен университет “Ломоносов”. Година по-късно, през 1944 г., Факултет МО е преобразуван в Московски държавен институт за международни отношения (МГИМО).

На 16 октомври 2003 г. се проведе голямо тържествено събрание в Актовата зала на МГИМО (У). Деканът на Факултета МО проф. Юрий Алексеевич Булатов направи обзор на неговото развитие през последните шест десетилетия. Бяха споменати заслугите на досегашните декани на Факултета МО: И. Д.Удальцов, Л. А. Никифоров, Ф. И. Кожевников, Н. И. Лебедев, В. В. Егоров, Г. В. Фокеев, А. Ю. Строганов, В. К. Собакин, В. М. Кулагин, М. А. Перегожин, А. В. Торкунов. Първоначално във факултета са се преподавали само 4 чужди езика, а понастоящем те са вече 53. За шест десетилетия МГИМО са завършили над 30 000 студента. През 1946 г. в МГИМО е приет първият чужденец от Монголия. По чуждестранни студенти-випускници на МГИМО България се нарежда на второ място с 653 випускника след Германия (762), като третото място заема бивша Чехословакия с 471 души.
На тържеството бяха удостоени със звание почетен професор трима действащи преподаватели от Факултета МО: проф. Елена Мартиновна Зелтин – преподавател по английски език от 1943 г., проф. Нели Артюновна Соловян – по немски език от 1945 г., доц. Александър Иванович Мухин – от катедрата по световна икономика, преподавател от 1947 г.

Приветствия отправиха ген. Вячеслав Трубников – първи заместник-министър на външните работи на Русия, Рамиз Гасанов – представител на президента на Азърбайджан, посланик Ростислав Сергеев – председател на Асоциацията на випускниците на МГИМО.
Посланик Владимир Шустов представи поредния шести том спомени на випуск 1953 год. Издадена е и отделна книга, посветена на юбилея. Горните книги бяха връчени на председателя на нашата Асоциация на завършилите МГИМО и се намират при него в стая № 212 на РКИЦ, ул. “Шипка” 34.
В разговор с ръководството на университета бяхме помолени да изпратим мемоари на български випускници, особено от първите випуски. Ръководството на Музея на МГИМО помоли също така да им изпратим снимки, книги и други материали, свързани с обучението на наши випускници в МГИМО.
Понастоящем в МГИМО се обучават 23 български студенти. В среща с ректора А. В. Торкунов и с декана на чуждестранни студенти Владимир Николаевич Шишкин ни бе потвърдено, че руската страна ще продължава ежегодно да предоставя по 3 стипендии за български студенти, които се набират и изпращат чрез Министерството на образованието и науката на България. МГИМО (у) е готов също така да приема студенти от България и на контрактна основа срещу заплащане на обучението от самите кандидати.
За повече информация търсете на следните линкове:
- МГИМО (университет) – http://www.mgimo.ru/
- Ассоциация выпускников МГИМО – http://www.mgimoalumni.ru/
- за тържествата за 60-годишнината на Факултета МО – страницата http://www.mgimo.ru/dir_News/view.aspωUID=%7B50EA74F5%2DD961%2D417B%2DA50B%2D6097D374BBE7%7D&BackRef=%2Fdir%5FNews%2Fdefault%2Easp%3Fnews%5Ftype%3D%25CD%25EE%25E2%25EE%25F1%25F2%25FC%26PageNumber%3D2
Красин Химирски, председател на УС
Елко Цеков, член на УС


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0713