Асоциация на завършилите МГИМО

 

 
Рейтинг: 3.00
(152)
Новини
Цели
Дарители
Фото галерия


Контакт Връзки

Новини / Архив

15 Май 03, 10:24
1 световен форум на завършилите руски и съветски ВУЗ, Москва
май 2003

Първа световна среща на завършилите руски и съветски ВУЗ
   От 14 до 16 май 2003 г. в Москва се проведе Първата световна среща на завършилите руски и съветски висши учебни задения. В нея участваха 700 делегати от 136 страни, представляващи над 600 хил. випускници от цял свят.
   От българска страна участваха 20 души от Дружество “Найден Геров”, представляващи над 40 хил. души, завършили съветски и руски вузове.  Асоциацията на завършилите МГИМО бе представена от Красин Химирски – председател на Управителния съвет, и Емил Йорданов – заместник-председател.
   Форумът бе открит в Колонната зала от министъра на образованието на Русия Владимир Филипов. Приветствие към участниците поднесе президентът на Руската федерация Владимир Путин. След пленарното заседание работата на форума продължи в 5 секции:
1. Проблеми на признаването на дипломите от съветски и руски вузове
2. Приемане на студенти и специализанти в руски вузове
3. Развитие на сътрудничеството между националните асоциации на випускниците
4. Изучаване на руски език по света
5. Делово сътрудничество между чуждестранните випускници и техните обединения с Русия и другите страни от ОНД
   К.
Химирски участва в работата на 3-та секция, а Е.Йорданов – на 5-та секция.
   На 16 май в Московския държавен университет “М.Ломоносов” се проведе заключителното заседание, на което бяха обсъдени и приети:
- Обръщение към правителствата на: Руската федерация, страните от ОНД, държавите, чийто граждани са получили образованието си в руски и съветски вузове, ООН, ЮНЕСКО и други специализирани агенции в системата на ООН и неправителствени организации в сферата на културата и образованието
;
- Препоръки на Световния форум, предложени от отделните секции.
   Бе решено Световният форум на випускниците да се провежда веднъж на всеки 4 години в Русия. В периодите между форумите ще се провеждат регионални и национални срещи на Асоциации на випускниците.
   К.
Химирски и Е. Йорданов, съпроводени от културния съветник на Българското посолство Адела Пъшкова, се срещнаха с ръководството на МГИМО - ректора Анатолий Торкунов и председателя на руската Асоциация на випускниците на МГИМО Вадим Розанов. Бяхме уведомени, че понастоящем в МГИМО се обучават 24 български студента.
От наша страна бяха поставени въпросите за делегиране право на Асоциацията на зъвършилите МГИМО да участва в подбора на кандидат-студенти и специализанти в МГИМО. Засега на България ежегодно се предоставят 3 президентски стипендии с освобождаване от учебна такса, като кандидатите се набират чрез Министерството на образованието и науката. Ректорът заяви, че могат да приемат български кандидати извън посочените бройки на контрактна основа, като студентите заплащат по 7 хил. щ. д. годишна такса за обучение. МГИМО е готов да изпрати свои професори за изнасяне на лекции в български университети и пред нашите випускници. Готови са също така да участват в научни прояви, организирани от Асоциацията на завършилите МГИМО.
   Ректорът Анатолий Торкунов благодари и за отправената покана да посети България, като датата на посещението ще бъде съгласувана по-късно. Посетен бе Музеят на МГИМО и на директора на музея Игор Павленко бяха предадени книги от български автори випускници на МГИМО. Директорът отправи молба към
първите български випускници на този престижен ВУЗ да напишат свои спомени, които ще бъдат включени в подготвяните за печат книги за всеки отделен випуск.

Красин Химирски

Емил Йорданов


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.071