Асоциация на завършилите МГИМО

 

 
Рейтинг: 3.00
(152)
Новини
Цели
Дарители
Фото галерия


Контакт Връзки

Новини / Архив

29 Септември 04, 10:33
60 години МГИМО(У), честване в София
септември 2004

60 ГОДИНИ МОСКОВСКИ ДЪРЖАВЕН ИНСТИТУТ ЗА МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ. ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ В СОФИЯ
   На 14 октомври 1944 г. с решение на съветското правителство създаденият година по-рано Международен факултет към МГУ “Ломоносов” бе отделен в самостоятелен Институт за международни отношения. За изминалите 6 десетилетия Институтът се разрасна и днес в него се обучават над 5 хил. студенти в 8 факултета: по международни отношения, международни икономически отношения, международно право, международна журналистика, международен бизнес и бизнес администрация, политология и др.
   Днес структурата на МГИМО включва също така и Института по външно-икономически връзки, Международния институт по управление, Института по европейско право и Международния институт по горивно-енергийния комплекс. Поради обхвата на различни научни направления МГИМО е обявен за университет.

   От основаването му до наши дни МГИМО(У) са завършили над 30 хил. студенти и докторанти. От 1946 г. в Института се обучават студенти от над 50 страни от всички континенти, включително (от 1952 г.) и български студенти. Първият български студент е Ангел Козовски.
   Над 660 българи са получили диплома от този най-престижен ВУЗ. България се нарежда на второ място след Германия по брой на своите випускници. Сред тях са доказали се на международното и политическо поприще видни български политици като: Петър Младенов (президент), Андрей Луканов и Жан Виденов (министър-председатели), министри на външните работи - Петър Младенов, Любен Гоцев, Бойко Димитров, Станислав Даскалов, други министри - Румен Сербезов и Атанас Папаризов (на търговията), Любен Гоцев (на вътрешните работи), Бойко Ноев (на отбраната), заместник-министри, президентски секретари, висши административни ръководители и др. Сред завършилите МГИМО има също така десетки посланици и ръководители на дипломатически, консулски и търговски представителства зад граница, както и служители в структурите на ООН, ОССЕ и други международни организации.Много от випускниците заемат високи постове в администрацията на страната, в бизнеса, оглавяват банки, институти, неправителствени организации, работят в политически партии и движения. Някои от тях са защитили правото си на видни журналисти по международна тематика.
   На 29 септември 2004 г. в Посолството на Русия българските мгимовци и общественост тържествено отбелязаха знаменателния юбилей. Събранието бе открито от председателя на Асоциацията на завършилите МГИМО д-р Красин Химирски. От името на Посолството приветствие към събралите се отправи посланикът на Русия в София Анатолий Потапов. Пристигналият за тържеството заместник-ректор на МГИМО проф. д-р посланик Валерий Воробьов произнесе слово за 60- годишния юбилей и динамиката на развитие на МГИМО в съвременните условия. Проф. В. Воробъов връчи юбилейни медали “За заслуги” на посланик А. Потапов, Л. Гоцев, И. Петков, К. Химирски  и посмъртно на П. Младенов, А. Луканов и А. Козовски, получени от техни близки роднини.
   По време на визитата в България на представителите на МГИМО  бяха сключени договори за сътрудничество: със Софийския университет “Св. Климент Охридски” и с Университета за национално и световно стопанство. От страна на МГИМО договорите подписа зам.-ректорът проф. Валерий Воробъов, за СУ договорът бе подписан от зам.-ректора проф. Александър Федотов, а за УНСС - от ректора проф. Борислав Борисов.

Вижте фотогалерията.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0599