Асоциация на завършилите МГИМО

 

 
Рейтинг: 3.00
(152)
Новини
Цели
Дарители
Фото галерия


Контакт Връзки

Новини / Архив

Вземи в gLOG
29 Септември 05, 13:44
10 години АЗ МГИМО

Честване 10-годишнината на Асоциацията на завършилите МГИМО

Българските мгимовци
тържествено отпразнуваха своя 10-годишен юбилей на 29.09.2005 г. в Руския културно-информационен център.


Председателят на Управителния съвет на Асоциацията Красин Химирски разказа за историята и дейността на организацията на българските мгимовци. След това даде думата на гостите за приветствия и изказвания.

 

В приветствието си до членовете на Асоциацията на завършилите МГИМО президентът Г. Първанов изтъкна, че “в МГИМО са израснали специалисти, които са оставили видима следа в обществено-политическия живот на страната и са изиграли и продължават да играят важна роля в утвърждаването на българската дипломация”.


Заместник-премиерът и министър на външните работи И. Калфин в приветствието си до българските мгимовци, прочетено от заместник-министъра Любомир Кючуков, отбелязва: ”Вашите умения и знания са особено необходими днес, когато страната ни се намира пред прага на Европейския съюз”.

В приветствието от посланика на Русия А. Потапов, прочетено от съветника И. Фетисов, се отбелязва, че “в последните години руско-българските отношения са придобили устойчива динамика, високо ниво на стабилност и взаимно доверие”, и се подчертава, че ”всичко това е благодарение и на българите, завършили МГИМО, които, намирайки се на ключови позиции в политиката, икономиката и науката, допринасят за развитието на търговско-икономическото и хуманитарно сътрудничество”.

Официален гост на юбилея беше деканът за работа с чуждестранни студенти в МГИМО (университет) доц. д-р В. Н. Шишкин. Той отправи към мгимовците сърдечно приветствие от името на ректора на МГИМО член-кореспондента на РАН проф. А.В. Торкунов и разказа за института, за работата и живота на неговите преподаватели и студенти.

Постъпиха приветствия и от Националната асоциация по международни отношения, от Българското дипломатическо дружество, от посолствата на Беларус, Чехия, Словакия, Монголия и др.

 

След тържественото събрание Асоциацията на завършилите МГИМО организира коктейл за мгимовците и гостите им. Снимки от събитието можете да видите във Фото галерията.


По време на посещението си в България доц. Шишкин се срещна със заместник-министъра на външните работи Л. Кючуков и изнесе лекция за външната политика на Русия пред дипломатическия състав на МВнР и българските мгимовци. Гостът се срещна и със заместник-министъра на образованието и науката В. Добрева и проведе делови срещи със заместник-ректора на УНСС доц. С. Статев, със заместник-ректора на СУ ”Св. К. Охридски” проф. А. Федотов, с декана на Историческия факултет на Юго-западния университет, Благоевград С. Воденичаров.

По повод честването на юбилея в мраморната зала на РКИЦ бе подредена изложба с авторски книги на българските мгимовци Петър Младенов, Андрей Луканов, Любен Гоцев, Кирияк Цонев, Красин Химирски, Иван Боев, Димитър Романов, Красимир Николов, а също и фотоизложба, показваща моменти от дейността на Асоциацията.

Честването на юбилея и съпътстващите прояви бяха отразени от:
- уебсайта на МВнР – http://www.mfa.government.bg/index.phpωitem_id=12210
- уебсайта
www.mgimo.ru на МГИМО (У) – http://www.mgimo.ru/dir_News/view.aspωUID={8FBB9945-8845-44C2-A672-42EDCB6370F2}&BackRef=%2Fshowcontent%2Easp%3FUID%3D%7B0FF0A7C9%2DF5B5%2D11D4%2DA6DC%2D00508B8B783F%7D

- уебсайта BulFoto.com - http://bulphoto.com/event.phpωeid=3628
- в. “Русская газета – http://russkayagazeta.com/rg/gazeta/fullstory/10let-mgimo/
- в. “Русия днес”, в. “Дума”, “Дарик радио” и други български медии.

Юбилейните прояви бяха организирани с помощта и съдействието на нашите спомоществователи (повечето мгимовци):
- “Лукойл България” АД с генерален директор Валентин Златев (1991)
- “Инуша” ООД с управител Димитър Йоцов (1979)
- Румен Станчев (1982)
- Николай Писанчев (1981)
- Спартак Жаров (1977)
- Румен Сербезов, Светла Попова (1963)
- “Букет Телиш” АД, София – вино
- Петър Драшков (1979) – натурални сокове
BBB
- Живко Златев (1990) – безалкохолни напитки
Via
- “БК Минерални води Банкя” ООД
- Емилиян Абаджиев (1980)
- Георги Пейчинов (1978)

Вижте фотогалерията.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0515